Omgeving

Bouriane, Perigord, departement du Lot, Midi-Pyrenees

In de dorpen en stadjes van de Bouriane waan je je soms in de Middeleeuwen. Op 9 km van les Bardissoles ligt op een heuvel Villefranche du Perigord, een oud vestingstadje (800 inwoners) met een middeleeuwse marktoverkapping waar elke zaterdagochtend markt gehouden wordt. 15 km verderop ligt – alweer op een heuveltop – het beroemde Monpazier (900 inwoners). Dit door de Engelsen gebouwde vestingstadje met zijn markthal en arcaden op het centrale plein heeft donderdagochtend markt. Cazals (500 inwoners), op 9 km, heeft zijn markt op zondagochtend. Puy L’Eveque ligt prachtig aan de Lot. Hier kun je kano’s huren. Cahors (20.000 inwoners), de hoofdstad van het departement de Lot ligt in een extreme slinger van de rivier en is een bruisende stad met studenten en festivals en altijd muziek en activiteiten. Je kunt hier leuk winkelen en flaneren over de boulevard. Het is gesticht door de Romeinen en was een belangrijke stad van de Catharen in de 12e eeuw. En in al die dorpen en kleine stadjes zijn er terrasjes en restaurants, en leuke straatjes en onverwachte vergezichten, kasteeltjes, kerkjes, soms ruïnes.

In dit gebied vindt u sporen van bewoning door de eeuwen heen; grotten die dienden als onderkomen voor de mensen van de allereerste ‘beschavingen’ tot en met de vele kastelen die u in deze streek aantreft tussen de vele schilderachtige, historische dorpen en stadjes. De diverse grotten (waarvan Lascaux de beroemdste is) zijn zeer de moeite van het bezoeken waard. Rocamadour is heel bijzonder, hoewel nogal toeristisch.

De Lot is, behalve door de prachtige natuur, ook bekend als streek met een zeer aangenaam klimaat; met haar ligging precies tussen noordpool en evenaar heeft het zachte winters en doorgaans warme tot hete zomers. Ook in mei en oktober zijn de temperaturen overdag meestal boven de 20 graden.        Naast dit alles wordt deze streek wel de keuken van Frankrijk genoemd. Dat merkt u in elk van de vele restaurantjes waar u kunt genieten van ‘foie gras’, de truffels, de ‘magret de canard’, alles wat met walnoten te maken heeft, forellen (er is een kwekerij, alias barbecuetuin) en natuurlijk de wijnen uit de Cahors en de Côtes de Bergerac. Ook op de vele weekmarkten treft u  de heerlijkste streekproducten aan; overheerlijk fruit, bijzondere groenten, champignons en truffels in het seizoen, worsten, eendevlees, kazen etc. etc., meestal van lokale boeren en kleine producenten, vaak biologisch geproduceerd.

De uitbundige natuur nodigt natuurlijk uit tot vele verschillende wandel- en fietstochten (randonnées) die vanuit huis kunnen starten. Kano en kayaktochten zijn mogelijk op de rivieren de Dordogne en de Lot. Er zijn meerdere golfbanen in de omgeving.

Er is een – bijna altijd vrije- tennisbaan in Fraysinnet-le-Gelat (4 km). Er zijn vlakbij maneges waar u kunt deelnemen aan tochten te paard in de heuvels (met enige regelmaat zien we een paar ruiters langskomen). Op 4 en 9 km zijn ‘plan d’eau’s, zwemmeertjes. In de zomermaanden is er elke avond wel ergens een dorpsfeest of festival of voorstelling. Zoals de Shakespearevoorstellingen in augustus door een Engels gezelschap, in de open lucht op locaties die er nog bijliggen zoals in Shakespeare’s tijd. Of de kamerconcerten in oude kerken in september. Het driedaagse jazz-festival in Cahors begin augustus. Het vuurwerk-feest onder het kasteel Bonaguil. En altijd weer kom je vanuit de gezellige drukte terug in een onvoorstelbare stilte, ruimte en rust op les Bardissoles, waar je alleen hoort wat je wilt horen, ver weg van het lawaai van alledag.

les bardissoles

info@lesbardissoles.nl
heeft u een vraag? neem dan gerust contact met ons op.

Interesse?
Bent u geïnteresseerd geraakt? reserveer nu of neem contact met ons op.